8 Mart 2011 Salı

mecnun kuleleri

atilla atalay adisi her zaman yaptığını bir defa daha yapıyor. ilk önce ağlanacak halimize güldüren öyküler anlatıp, sonra da son bölümdeki 'hisli öyküler'le bu gülmelerin intikamını alıyor.

yani mecnun kuleleri de sonuna 'hisli öyküler' eklediği 'komikçi kitap'lardan.

*

üç kısımdan oluşan kitabın ilk bölümünde mizah kahramanı olduğu için hep lise sonda olmak zorunda kalan sıkılhan'ın tele-kulak çetesine mensup yazar tarafından zapta geçirilen telefon konuşmalarını dinliyoruz:

anne gülizar öflan bireyin sahip olduklarını yitirmemek için neleri feda ettiğini, bunalgül peremecioğlu sahip olduğu onca şeye rağmen hep bir şeyin eksikliğini hisseden genç kuşağı, hırgürkan yırtıcı ahlak dersi verirken kendi ahlaki erozyonunu farkedemeyen kurtlar vadisi kuşağını, enes binsatar islami dünya görüşüne sahip olmasına rağmen değişen ülke koşullarıyla birlikte kapitalimin olanaklarını farkedenleri, insanları evlendirmekten başka bir şey düşünmeyen adeviye hala bireyi şimdiye kadar yaşanmış hayatları tekrar etmeye zorlayan toplum kurallarını, tek derdi bir ateş yakıp sıkılhan'ın getireceği kızlarla o ateşin etrafında dans ederek, şarkı söylemek sonra da olayların gelişmesini beklemek olan ömür dayı ve onun töre diye tutturan abisi aşur dayı sahte ahlakı, çağrı merkezi çalışanı nurcall ise kapitalizmin nerelere kadar sokulduğunu ve sistemin tacizinden kurtulamanın mümkünsüzlüğünü anlatıyor satır aralarında.

*

ikinci bölümde 'ilişki uzmanı ve yaşam koçu' lanbanu ohnur'un köşesine konuk olup bütün ilişkilerin içinde sorunlar biriktirdiğini, sadece 'mutlu aşk'ın değil, mutlu ilişkinin de olmadığını öğreniyoruz.

lanbanu ohnur'un amerika özentisi yanlarımızla dalga geçen cevaplardan anlıyoruz ki, böylesi durumlarda verilen tavsiyeler aspirindir. herkese verebilirsiniz, işe yarar görünse de hiçbir derde deva değildir.

*

'hisli öyküler'in anlatıldığı son bölümde ise bir kalbimiz olduğunu hatırlıyoruz.

hatta sahip olduğumuz tek şeyin kalbimiz olduğunu.

*

ve bir cümle: 'hisli öyküler' kategorisine ait viran'dan..

"o an için kendimi üç ordan, iki de önceden vardı, toplam beş kez yalnız hissettim."

Hiç yorum yok: