10 Nisan 2012 Salı

okumak uzundur, hayat kısa

milan kundera, perde-yedi bölümlük bir deneme başlıklı kitabında anlatıyor:

bir arkadaşla konuşuyorum, bir fransız yazar; gombrowicz'i okuması için üsteliyorum. daha sonra karşılaştığımızda, rahatsız: "dediğinizi yaptım ama samimi olarak söyleyeyim, sizin çoşkunuzu anlayamadım." "siz ne okudunuz?" "les envoûtés!(büyülenenler)" "hay allah! neden les envoûtés?"

les envoûtés, ancak gombrowicz'in ölümünden sonra kitap olarak yayınlandı. genç bir adamken, polonya'da savaştan önce önce yayınlanan bir gazetede takma adla tefrika halinde yayımlattığı popüler bir romandır. onu asla kitap olarak yayınlamamıştır, bunu yapmaya asla niyetlenmemiştir. hayatının sonuna doğru dominique de roux ile yaptığı uzun söyleşi vaziyet adıyla yayınlandı. bu kitapta, gombrowicz bütün eserlerini yorumlar. hepsini. art arda hepsini. les envoûtés'ye dair tek sözcük yoktur!

diyorum ki: "ferdydurke'yi okumalıydınız! ya da pornografi'yi!"

bana üzüntüyle bakıyor. "dostum, önümdeki hayat kısalıyor. yazarınıza ayırdığım zaman tükendi."

2 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

Gombroviç'in ilk okunacak eseri Ferdydurke olmalı deniyor.Ferdidurke'yi okudum.
Gombroviç'in Ferdidurke adlı romanı, 1937'de yayınlanmış. Ayrıca Gombroviç'in eserleri Naziler, Stalinciler ve o günkü Polonya Hükümeti'nce yasaklanmış.

verbumnonfacta dedi ki...

bu vesileyle yıllardır kitaplığımda duran ferdydurke'u bir türlü okuyamadığımı itiraf edeyim.

ayrıntı yayınları'nın has kitaplar bastığı yıllardı ve bir seferde çok kitap almıştım. her zaman olduğu gibi okumalarım başka bir okumaya kapı açmış, sıra gelmemişti diye hatırlıyorum.