3 Nisan 2015 Cuma

f ile q arasında

daktilonun icat olduğu ve kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda müşterilerden hızlı yazmaktan dolayı harf çubuklarının ve kafalarının birbirine takıldığı, tuşların kilitlendiği yönünde sıkça şikayet gelir. daktilo üreticileri de çözümü, klavye tuşlarının yerini değiştirip sık kullanılan harfleri birbirinden uzak seçmekte, böylece insanların yavaş yazmasını sağlamakta bulmuşlar.

daktiloların okuma odalarında sergilenecek bir eşyaya dönüştüğü, takılma ve kilitlenme ihtimali olmayan bilgisayar klavyeleri kullandığımız bu günlerde bile QWERTY kısaca "q klavye"nin başa bela olması işte bu yüzden.


notgibi: daha fazla şey için.

zeyl: klavye bahsi açılmışsa, fırsat bu fırsat diyerek, bizi "tr" uzantısından mahrum bırakan ve "com.tr" ya da "gov.tr" uzantılarına mahkum eden internetin geleceğini görecek yetenekten yoksun büyüklerimizi anmamak olmaz. çünkü türkçe'nin güzelliğine hiç de uygun olmayan "q klavye" de aynı yetenek yoksunluğunun sonucudur. evlerden internet kafelere her yeri işgal eden "q klavye"lerden "f klavye"ye ait mevziyi geri alma zamanı gelmiştir ve geçmektedir.

Hiç yorum yok: