26 Eylül 2016 Pazartesi

hikikomori

japonca'da "soyutlanma" anlamına gelen bu kelime, toplumsal baskılardan kaçmak için toplumdan uzaklaşarak bir çeşit münzevi yaşamı tercih edenlere verilen ad.

modern zaman dervişleri demek isterdim ama hikikomori günümüzde bilgisayar başından kalkamayan, deyim yerindeyse bütün gün internette saklanmayı tercih eden kişileri işaret eder olmuş. gün içinde uyuyup dinlenen, geceyi de televizyon izleyerek veya bilgisayarda oyun oynayarak, internette saklanarak tamam eden bireyler.

genelde ebeveynleriyle yaşayan bu insanlar, yaşamdan elini ayağını çekip temel ihtiyaçlar dışındaki tüm zamanlarını odasında geçiriyorlar. arkadaşları yoktur ama üzüntüleri, melankolileri, bunalımları vardır.

*

"hikikomori günümüzde bilgisayar başından kalkamayan, deyim yerindeyse bütün gün internette saklanmayı tercih eden kişileri işaret eder olmuş," demiştim. o zaman soralım:

peki ya, sosyal medya hesaplarını son bir defa turlamadan uyuyamayanlar, kıvanç tatlıtuğ'un yanındaki kızın kim olduğunu anlamaya çalışırken yemeğin altını yakan genç kızlar, tıpkı başı gibi sonu da belli bir kore dizisi yüzünden bebeğinin ağladığını duymayan anneler, 'meyl"ime bakıp çıkacağım dedikten sonra kendini vilhelm hammershøi'nin resimlerini seyrederken bulan babalar, eski sevgiliyi stalklarken "fena değilmiş" diyerek daldığı ukraynalı kızın instagram sayfasında sabah eden romatikler?

ya onlar?

6 yorum:

p.i dedi ki...

Yazınızda hata buldum.(Yıllardır bunun için uğraşıyorum) ve evet genç kızlar yemeğin altını yakmıyorlar.
Hürmetler.

verbumnonfacta dedi ki...

galiba "yemeği yakmak" ve "yemeğin altını yakmak" ayrımından bahsediyorsunuz. uyarınızın buna dair olduğunu düşünerek baktım ve ikisinin de olabilirliğini görünce düzeltme yapmadım.

yine de dikkatiniz ve uyarınız için çok teşekkür ederim.

p.i dedi ki...

Hayır ,sizin o konularda yanlış yapmayacağınızı biliyorum:) Ben yemek yapan bir genç kıza rastlamadım.Mesela oturup fasulyelerin kılçıklarını temizlediklerini görmedim.Belki de bu benim eksikliğim.

verbumnonfacta dedi ki...

ben rastladım. hem de çok güzel yemek yapan genç kızlara rastladım. yapan olduğuna göre yakan da var elbette.

ama yemek yapan genç kızların, hele de hem çalışıp hem yemek yapa(bile)n genç kızların nadirattan olduğu kesin.

bu arada, fasulye ayıklamada ne var ki? ben tenis izlerken bile ayıklayabiliyorum.

pelinpembesi dedi ki...

Bu sayılanlar soyutlanmadan çok esaret halindeler sanki. Ya da bağımlılık. Soyutlanma daha üst bir irade gerektiriyor bence, birçok şeyden iradeli kopuş gibi.

verbumnonfacta dedi ki...

haklısınız. tam da dediğiniz gibi bir tercihten çok düşülen bir hâl bu.